Untitled Document
Francais
De tre grundprincipper

 
De tre grundprincipper er de mest basale for en sund sang- og taleteknik og derfor de vigtigste at få styr på. Når du overholder dem, kan du nå alle toner inden for din stemmes omfang. Du undgår hæshed, du kan lave lange fraser, og du får klarhed og kraft i din stemme.

 
1. Støtte
Handler om at modvirke diafragmas trang til at lukke den luft ud, som du indånder. Diafragma er en muskel, der automatisk trækker vejret for os. Men i sang er det nødvendigt at kunne kontrollere udåndingen og altså holde luften tilbage. Det gør du ved hjælp af muskelgrupperne i mave, ryg og lænd, som kan holde ribbenene ude og diafragma nede. Samarbejdet mellem muskelgrupperne kaldes støtte.

2. Nødvendigt twang
Handler om der skal en vis mængde twang på tonerne for at kunne opnå en korrekt teknik uanset hvilken funktion, klangfarve eller effekt der vælges. Epiglottishornet kan antage forskellige former, hvilket har betydning for graden af twanget.

3. Undgå fremskudt kæbe og læbespændinger
Handler om at danne vokalerne med tungen, så det mindsker arbejdet i kæbe og læber. Du skal sørge for, at underkæben er trukket indad i forhold til overkæben.

 
Charlotte Wolfsberg • Dannebrogsgade 2B IV th. • DK-1660 København V • Mob +45 2521 9096 • Kontakt